Přihlášení a registrace Košík

Kvalitní podlahy a dveře | vzorkovna a sklad v Praze

Zavolejte nám: +420 776 131 246 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Vydáno: 06. 09. 2024

Jak vybrat interiérové dveře - praktické rady a tipy

Výběr interiérových dveří je zásadním krokem při zařizování nebo renovaci bytu či domu. Dveře totiž nejen oddělují jednotlivé místnosti, ale také se významně podílejí na celkovém vzhledu interiéru. Správně vybrané dveře dokáží místnostem dodat styl a funkčnost. Pojďme se podívat na klíčové faktory, které je potřeba při výběru interiérových dveří zohlednit.

Jaké jsou typy dveří?

Nejprve je důležité si ujasnit, jaký typ dveří bude pro váš interiér nejvhodnější. Na trhu existuje několik variant, které se liší způsobem otevírání, konstrukcí i designem.

Pravé/levé dveře

Při výběru dveří je důležité rozhodnout, zda budete potřebovat pravé nebo levé dveře. Směr otevírání závisí na tom, na kterou stranu se dveře otevírají směrem k vám. Pravé dveře mají panty na pravé straně a při otevírání se dveřní křídlo otevírá směrem k vám doprava. Levé dveře naopak.

Falcové/bezfalcové dveře

Falcové dveře mají zkosenou hranu (falc), která zapadá do rámu. Tento typ dveří je tradiční a poskytuje výbornou zvukovou a tepelnou izolaci. Naopak bezfalcové dveře mají rovnou hranu, která se zcela zarovnává s rámem, což vytváří moderní a minimalistický vzhled.

Otočné/posuvné dveře/shrnovací dveře

Otočné dveře jsou klasickým řešením, kdy se dveře otevírají kolem středového pantu. Posuvné dveře se pohybují po kolejnici a mohou být instalovány buď na stěnu, kdy mají viditelný posuvný systém, nebo do stavebního pouzdra, kde se dveře zasouvají přímo do zdi. Existují i shrnovací dveře. Ty jsou ideální do menších prostor, kde je omezené místo pro klasické otevírání nebo není možné instalovat dveře posuvné. Dveře se skládají jako harmonika a šetří tak cenný prostor.

Plné/prosklené/celoskleněné dveře

Plné dveře poskytují maximální soukromí a lepší zvukovou izolaci. Prosklené dveře zase propouštějí více světla a hodí se do prostor, kde chcete zachovat dojem otevřenosti. Celoskleněné dveře pak nabízí velmi moderní a stylový vzhled a jsou ideální pro minimalistické interiéry.

Jednokřídlé/dvoukřídlé dveře

Jednokřídlé dveře jsou nejběžnějším typem a hodí se do standardních místností. Dvoukřídlé interiérové dveře  jsou širší a působí majestátně, často se používají pro větší dveřní otvory, jako mají obývací pokoje nebo jídelny.

Jak vybrat velikost dveří

Standardní rozměr interiérových dveří v České republice je obvykle 80 x 197 cm. Pro menší místnosti, jako jsou koupelny nebo komory, se často používají užší dveře o šířce 60 nebo 70 cm. Naopak do prostornějších místností, jako je obývací pokoj, lze použít dveře o šířce 90 cm nebo dvoukřídlé dveře s celkovou šířkou 120 nebo 160 cm. Vždy je důležité, aby dveře umožnily pohodlný průchod.

Jakou zvolit výplň interiérových dveří?

Výplň dveří ovlivňuje především zvukovou izolaci, hmotnost a odolnost dveří, ale má vliv i na jejich vzhled. Odráží se i v ceně dveří.

  • Voština: Voštinová výplň je tvořena kartonovou mřížkou ve tvaru včelího plástu. Je lehká a cenově dostupná, ale má slabší zvukově izolační vlastnosti a nižší odolnost.

  • Dutinková dřevotříska: Tento typ výplně je pevnější než voština a poskytuje lepší zvukovou izolaci. Dveře s touto výplní jsou ideální pro běžné místnosti, jako jsou ložnice nebo pracovny.

  • Plná dřevotříska: Plná dřevotřísková deska je nejpevnější a nejodolnější variantou. Dveře s touto výplní jsou těžší a poskytují výbornou zvukovou izolaci, což je ideální pro místnosti, kde je kladen důraz na soukromí a klid.

Jaký zvolit povrch dveří?

Výběr povrchové úpravy dveří je klíčový pro jejich vzhled a životnost. Existuje několik možností.

  • Folie: Cenově dostupný materiál, který imituje dřevo nebo jiný dekor. Je odolný proti oděru, ale méně odolný vůči vlhkosti a mechanickému poškození.

  • Laminát: Velmi odolný povrch, který je vhodný do náročnějších prostor, jako jsou kuchyně nebo koupelny. Laminátové dveře jsou snadno udržovatelné, odolávají vlhkosti i poškrábání.

  • Lak: Dveře pokryté lakem mají hladký povrch a působí velmi elegantně. Lakované dveře jsou náchylnější na poškrábání, ale nabízejí exkluzivní vzhled.

  • Dýha: Dýhované dveře mají povrch z přírodního dřeva, což jim dodává autentický a přirozený vzhled. Dýha je však citlivější na vlhkost a mechanické poškození.

  • Masiv: Masivní dřevo je nejluxusnější a nejdražší variantou. Dveře z masivu mají výjimečnou odolnost, krásný přírodní vzhled a dlouhou životnost, ale vyžadují pravidelnou údržbu.

Jakou zvolit barvu interiérových dveří?

Barva dveří by měla ladit se zbytkem interiéru, ale zároveň může být i výrazným designovým prvkem. Při výběru barvy je důležité myslet na barevné schéma místností a na to, zda chcete, aby dveře splynuly s okolím, nebo naopak vynikly.

  • Neutrální barvy: Bílá, šedá nebo béžová jsou bezpečné volby, které se hodí do každého interiéru. Tyto barvy vytvářejí harmonii a nebudou rušit celkový vzhled místnosti. Speciálně bílé interiérové dveře jsou nadčasové a nikdy nevyjdou z módy.

  • Dřevěné dekory: Přírodní odstíny dřeva dodávají teplo a útulnost. Dekory jako dub, buk nebo ořech se hodí zejména do tradičnějších interiérů.

  • Výrazné barvy a dekory: Pokud chcete, aby dveře byly dominantním prvkem, můžete sáhnout po výrazných barvách, jako je černá nebo zkusit neobvyklý dekor, jako je beton. Tyto dveře se hodí do moderních interiérů, kde mohou vytvářet zajímavý kontrast.

Poradíme, ukážeme, nainstalujeme

Možností je mnoho a vybrat nejlepší interiérové dveře může být pro někoho oříšek. Proto jsme tu pro vás a rádi vám se vším pomůžeme. Objednejte si schůzku v naší vzorkovně dveří v Praze, kde vás provedeme nabídkou, ukážeme různé možnosti a společně vybereme ideální dveře pro váš interiér. A protože nejsme specialisté jen na prodej dveří, ale i na jejich montáž, rádi se postaráme i o profesionální zaměření a instalaci vašich dveří.

Galerie

Typy interiérových dveří Jak vybrat velikost dveří do interiéru Jakou zvolit výplň interiérových dveří Jaký zvolit povrch dveří v interiéru Jakou zvolit barvu interiérových dveří

Zavolejte nám: +420 776 131 246 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.