Přihlášení a registrace Košík

Kvalitní podlahy a dveře | vzorkovna a sklad v Praze

Zavolejte nám: +420 776 131 246 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.

Vydáno: 10. 08. 2024

Tipy na údržbu a čištění vinylových podlah

Jak plovoucí vinylové podlahy, tak lepený vinyl je oblíbený nejen pro svou vysokou odolnost a pěkný vzhled, ale i kvůli tomu, že si nemusíte dělat starosti s náročným úklidem a péčí o povrch podlahy, jako je tomu u některých jiných podlahových krytin (např. masivní dřevo, koberce apod.). Přesto je dobré vědět, jak se o vinylovou podlahu dlouhodobě starat, protože při správné údržbě a čištění bude i po delším čase vypadat stejně, jako když jste ji kupovali.

Jaký je rozdíl mezi údržbou podlahy a jejím čištěním

Nejprve si ujasněme pojmy. Je totiž rozdíl mezi údržbou vinylové podlahy a čištěním podlahy.

Údržba vinylové podlahy

Údržbou se rozumí vytvoření a udržení ochranného filmu na povrchu podlahy. Jemný film zabraňuje usazování nečistot a zvyšuje tzv. otěruvzdornost povrchu podlahy. Pro údržbu vinylových podlah se používají speciální prostředky určené pro vinyl. Ideální je, pokud s údržbou začnete hned po pokládce podlahy a budete ji průběžně opakovat přibližně jednou za měsíc. Dejte si pozor, aby před aplikací ochranného filmu byla podlaha vždy čistá a suchá.

Čištění vinylové podlahy

Čištění vinylové podlahy zahrnuje klasickou péči a úklid nečistot, jako je prach, hrubá špína a fleky, a může se rozdělit do několika úrovní:

  1. Čištění vinylové podlahy po pokládce - první úklid by měl proběhnout neprodleně po pokládce vinylu, aby se odstranily výrobní a montážní nečistoty. Stačí, když podlahu setřete vlhkým mopem a použijete úklidový prostředek určený pro vinylové podlahy. Tento krok určitě nevynechejte, protože když nečistoty neodstraníte, mohly by podlahu znehodnotit.

  2. Běžná denní péče - z podlahy je potřeba průběžně odstraňovat usazující se prach a drobné nečistoty. Úplně stačí, když podlahu jednou denně zametete nebo vyluxujete.

  3. Týdenní údržba vinylu - jednou týdně je vhodné z podlahy odstranit nečistoty v podobě fleků a usazené špíny. Použijte navlhčený mop nebo hadřík s přídavkem malého množství čistícího prostředku na vinylové podlahy.

  4. Důkladnější čištění - zejména u profilovaných podlah je vhodné, když jednou za čas provedete důkladnější čištění pomocí jemného nylonového kartáče a čistícího prostředku a potom povrch setřete. Zbavíte se tím odolnějších nečistot.

Pro čištění podlahy platí, že frekvence úklidu by se měla odvíjet od konkrétních potřeb dané místnosti, kde se podlaha nachází. Nižší frekvenci úklidu potřebuje podlaha v interiéru, kde se vyskytuje jeden člověk a naopak častější úklid bude vyžadovat podlaha v rodinném domě, kde jsou malé děti, domácí mazlíčci, případně jak děti, tak mazlíčci.

Na co si dát při čištění podlahy pozor?

  • Pro čištění používejte jen prostředky určené na vinylové povrchy.

  • Nepoužívejte vosky, rozpouštědla nebo leštidla.

  • Vyhněte se prostředkům obsahujícím odmašťovací látky, chlor, rozpouštědla, aceton nebo těm, co v sobě mají brusné částice.

Když budete své vinylové podlaze věnovat dostatečnou péči, odmění se vám krásným vzhledem, který bude dokonalý i po dlouhém používání.

Galerie

Údržba vinylové podlahy Čištění vinylové podlahy Na co si dát u vinylové podlahy pozor

Další články:

Zavolejte nám: +420 776 131 246 ! Připravíme pro vás nejvýhodnější nabídku na míru.